Tian recept

Hogy mi is a tian? A tian francia, pontosabban provence-i kifejezés. Régen egy fényes bevonatos, lapos sütőedényt értettek alatta. Mára inkább az ebben készült ételeket hívják így. A tian receptek azért különlegesek, mert a benne készült zöldségekhez szinte egyáltalán nem adunk folyadékot. A saját nedvességtartalmukra van bízva a főzés. Többféle zöldséget is használhatunk bele. A… Continue reading Tian recept

Casserole recept

A franciás hangzású cassrole (ejtsd: kaszrol) elnevezéssel egész biztosan találkoztunk már. Szinte nincs olyan nemzet, amely nem készítene ételt vaslábosban. A casserole ugyanis eredetileg vasból készült edényt jelent. Nálunk gyakran a „csőben sült” kifejezést használják. Nem is tévednek nagyot: akár a klasszikus rakott krumplit is hívhatjuk cassrole-nak. A cassrole recept lényege A hűtőben talált maradékok… Continue reading Casserole recept

Eredeti ratatouille recept

Az eredeti ratatouille recept egyszerűsített változatát nagyon gyorsan el lehet készíteni, és a hozzávalók egész évben elérhetők, bár nyáron van igazán szezonja. A ratatouille nem más, mint egy finom, könnyű, zöldséges ragu, amely nyáron főtételként is gyakran szerepel a franciák asztalán. Előételnek kínáljunk tapenade krémet pirítóssal! Eredetileg Provence-ból, Nizza környékéről származik. Az 1930-as években ismerte… Continue reading Eredeti ratatouille recept

Tapenade recept

Számos konyhakultúrában létezik az az eljárás, hogy valami helyi alapanyagot pürésítenek, leginkább mozsárban. Ahogy az olaszoknál a pesztó, a franciáknál ilyen a tapenade. A tapenade recept egy intenzív ízvilágú olívabogyó pástétom. Sokan marseille-i kaviárként emlegetik. A tapenade recept elkészítése Az alaprecept csak a két bogyót használja, olívaolajjal, de rengeteg további összetevővel – például fokhagymával, citrommal… Continue reading Tapenade recept

Francia zöldségleves

Francia zöldségleves Soupe au pistou. Ez a neve a francia zöldséglevesnek, amely Dél-Franciaországból származik és természetesen rengeteg változatát megtalálhatjuk. Egy dologban azonban mind megegyezik: sok friss bazsalikomból készült pistou, azaz pesztó illik a tetejére. A francia zöldségleves változatai Vannak, akik a végén tésztát főznek bele, diéta esetén ezt érdemes elhagyni, hiszen a bab és a… Continue reading Francia zöldségleves

Kávéházak története

Ha meghalljuk a kávéház szót, valami nosztalgikus hangulat kerít hatalmába. Akaratlanul is élővé válik bennünk a kávéházak története. Bár funkciójában a kávézó ugyanaz, mégis jelentésbeli különbség van a kettő között. A kávé fenséges illata lengi be mindkettőt, meg különleges ételek aromája. Receptek cserélnek itt gazdát, vagy éppen hétpecsétes titokként rejtve maradnak. Igaz, az itt elhangzó… Continue reading Kávéházak története