Casserole recept

A franciás hangzású cassrole (ejtsd: kaszrol) elnevezéssel egész biztosan találkoztunk már. Szinte nincs olyan nemzet, amely nem készítene ételt vaslábosban. A casserole ugyanis eredetileg vasból készült edényt jelent. Nálunk gyakran a „csőben sült” kifejezést használják. Nem is tévednek nagyot: akár a klasszikus rakott krumplit is hívhatjuk cassrole-nak.

A hűtőben talált maradékok is remekül felhasználhatók egy spontán megalkotott casserole recepthez.

A cassrole recept lényege

A hűtőben talált maradékok is remekül felhasználhatók egy spontán megalkotott casserole-hoz. A tág műfaji keretek azt is lehetővé teszik, hogy otthon akár öt-tíz perc alatt össze tudjuk dobni.  Bátran improvizáljunk!

Ennek a cassrole receptnek a fő jellemzője, hogy lakto-vegetáriánus, nem tartalmaz se húst, se tojást. Ha valami különlegessel szeretnénk meglepni vendégeinket, készítsük el neki ezt a casserole receptet! Komplett étkezéshez készítsünk francia zöldséglevest is!

A casserole recept hozzávalói

A hozzávalókat minden nagyobb szupermarketben be tudjuk szerezni.

  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 csésze apróra vágott hagyma
  • 1 közepes zöld paprika, kockára vágva
  • 1 marék apróra vágott koktélparadicsom
  • 1 – 2 apró chilipaprika
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 konzerv fekete bab, lecsöpögtetve és átöblítve
  • 1 közepes cukkini, hosszában vékonyan szeletelve
  • 12 kukorica tortilla darabokra vágva
  • 30 dk cheddar sajt

A casserole recept összeállítása

  • Az olívaolajon átlátszóra pirítjuk a hagymát.
  • Mehet hozzá egy időben a felkockázott zöldpaprika is.
  • Ha megpirultak, hozzáöntjük az aprított paradicsomokat, a fűszereket, a babot és a cukkinit is.
  • Kiolajozunk egy hőálló tálat és belesorakoztatjuk a rétegeket: tortilla lapok (összetörhetjük, hogy mindenhova jusson), egy réteg ragu egy réteg reszelt sajt.
  • Addig folytassuk, míg el nem fogynak a hozzávalók. Legfelülre sajt kerüljön.
  • Előmelegített sütőben süssük 15-20 percig, amíg a sajt megpirul a tetején.

Tálalás

Tálalás előtt hagyjuk negyed órát pihenni. Ezután vágjuk kockákra. Natúr joghurttal és apróra vágott korianderrel tálaljuk.

Tipp: Ha ínyencek vagyunk, locsoljuk meg egy lime levével is!

Összegzés

Legyen szó bármilyen casserole receptről, az alapanyagok terén egyáltalán nincs kötve a kezünk. Annyi a teendőnk tehát, hogy a nyers vagy előfőzött hozzávalókat hőálló tálban összekeverve összesütjük nem túl magas hőfokon.

Összefoglalva egyszerű elkészíteni, szeretteid imádni fogják! Érdemes nekiállni. Jó étvágyat hozzá!

Tipp: a recept alatti kommentben írd meg, hogy sikerült és mit szóltak hozzá a többiek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük