Eredeti ratatouille recept

Az eredeti ratatouille recept egyszerűsített változatát nagyon gyorsan el lehet készíteni, és a hozzávalók egész évben elérhetők, bár nyáron van igazán szezonja. A ratatouille nem más, mint egy finom, könnyű, zöldséges ragu, amely nyáron főtételként is gyakran szerepel a franciák asztalán. Előételnek kínáljunk tapenade krémet pirítóssal!

Eredetileg Provence-ból, Nizza környékéről származik. Az 1930-as években ismerte meg szélesebb közönség Franciaországban és azon túl is. Eredetileg elsősorban a szegényebb rétegek fogyasztották, mert a hozzávalók könnyen elérhetők voltak bármilyen konyhakertből, de ma már híres séfek is elkészítik a saját változatukat.

Az eredeti ratatouille recept egyszerűsített változatát nagyon gyorsan el lehet készíteni, és a hozzávalók egész évben elérhetők.

Eredeti ratatouille recept elkészítése

Elkészítéséhez nem kell más, mint felaprított cukkini, padlizsán, paradicsom, paprika, hagyma, fokhagyma egy kis olívaolajjal, sóval és borssal összekeverve és főzve. Érdemes friss zöld fűszereket is használni, ez adja meg a provence-i ízt az ételünknek.

A hagyományos recept különlegessége abban áll, hogy a hozzávalókat külön-külön kell megpárolni, hogy saját ízük a legjobban érvényesülhessen, majd csak a végén kell őket összekeverni.

Hozzávalók

  • 3 vöröshagyma
  • 500 g paradicsom
  • 500 g paprika (zöld, sárga és piros kaliforniai)
  • 500 g cukkini
  • 500 g padlizsán
  • 1 dl olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, babérlevél, egy csipet sáfrány
  • frissen őrölt feketebors

Összeállítás

  • A hozzávalókat megmossuk és kockára vágjuk.
  • A zöldségeket külön-külön megpirítjuk egy-egy evőkanál olívaolajon egy serpenyőben, majd egy vastagabb falú, hőálló edénybe (esetleg római tálba) tesszük őket.
  • Rányomjuk a fokhagymát, majd a zöldfűszerekkel együtt beletesszük az edénybe, fűszerezzük sáfránnyal, sóval és borssal.
  • A formát betolom a forró sütőbe, letakarom sütőpapírral vagy alufóliával, és békén hagyom úgy 40 percre.

Tálalás

Tehetünk rá egy kis tejfölt tálaláskor, friss, ropogós kenyérrel is kínálhatjuk, a szaftját azzal tunkolni mennyei élvezet. Lehet melegen, hidegen vagy akár kenyérre kenve is fogyasztani.

Összegzés

A ratatouille-t gyakran már a fogyasztása előtti napon elkészítik, mert melegítve az igazi, illetve ha áll egy éjszakát a hűtőben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük