Francia zöldségleves

Francia zöldségleves

Soupe au pistou. Ez a neve a francia zöldséglevesnek, amely Dél-Franciaországból
származik és természetesen rengeteg változatát megtalálhatjuk. Egy dologban azonban mind
megegyezik: sok friss bazsalikomból készült pistou, azaz pesztó illik a tetejére.

Egy hűvös őszi estén is kitűnő vacsora a francia zöldségleves

A francia zöldségleves változatai

Vannak, akik a végén tésztát főznek bele, diéta esetén ezt érdemes elhagyni, hiszen a bab és a
burgonya már elég szénhidrátot jelent.

A francia zöldség leves elkészítése

Nagyon egyszerűen elkészíthető, de tápláló és egészséges levest kapunk eredményül, ami akár
főételnek is beillik.

Hozzávalók

A leveshez

  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 póréhagyma
  • 3 burgonya
  • 3 sárgarépa
  • 3 fehérrépa
  • 1 db zeller
  • 3 cukkini
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 babérlevél
  • 250 g zöldbab
  • 400 g apróra vágott paradicsom
  • 1 doboz konzerv bab
  • 100 g száraztészta
  • só, bors

A pistou-hoz

  • 1 nagy fokhagyma hámozva
  • csipetnyi só
  • 1 csokor  finomra vágott, friss bazsalikom levél
  • 60 ml olívaolaj
  • 50 g reszelt parmezán sajt

Elkészítés

A leves elkészítése

Kockázzuk finomra a hagymát és a fokhagymát és szeleteljük a póréhagymát. A burgonyát, a
sárgarépát, a zellert és a cukkinit is vágjuk falatnyi kockákra, aprítsuk fel a petrezselyem levelet.
Melegítsük az olívaolajat egy nagy lábasban és közepes lángon hagyjuk 5 percig a hagymát, a
fokhagymát és a póréhagymát pirulni.
Adjuk hozzá a felkockázott zöldségeket a cukkini és a paradicsom kivételével, öntsük fel vízzel és
főzzük 20 percig, amíg megpuhulnak. Sózd és borsod a levest!
Ezután jöhet bele a cukkini és a paradicsom, ezeknek elég 5 perc a puhuláshoz.
Add hozzá a száraztésztát is és azzal is főzd 5 percig. Önts hozzá még vizet, ha túl sűrűnek érzed a
levesedet.

A pistou elkészítése

Miközben a leves fő, készítsük el a pistout. Tegyük aprítógépbe a fokhagymát és a bazsalikomot és
krémesre daráljuk le. Sózzuk meg és keverjük bele a parmezánt.

Francia zöldségleves tálalása

Forrón szedjük tányérba a levesünket, a tetejükre tegyünk egy kanálnyi pistou-t. Kínáljunk hozzá friss
pirítóst!

Összegzés

A francia zöldséglevest idényzöldségekből is elkészíthetjük. Bővíthetjük a fent leírtakat és el is
maradhat belőle, ha épp nincs otthon egy alapanyag. A végeredmény egy sűrű, tápláló leves lesz, ami
főételnek is beillik, ha pirítóssal fogyasztjuk.
Jó étvágyat hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük