Tapenade recept

Számos konyhakultúrában létezik az az eljárás, hogy valami helyi alapanyagot pürésítenek, leginkább mozsárban. Ahogy az olaszoknál a pesztó, a franciáknál ilyen a tapenade. A tapenade recept egy intenzív ízvilágú olívabogyó pástétom. Sokan marseille-i kaviárként emlegetik.

Az olívabogyó pástétom, azaz tapenade receptje meglepően egyszerű, íze pedig intenzív.

A tapenade recept elkészítése

Az alaprecept csak a két bogyót használja, olívaolajjal, de rengeteg további összetevővel – például fokhagymával, citrommal vagy épp fügével –tovább bolondítható a krém.

A tapenade recept hozzávalói

• Egy maréknyi magozott, durvára vágott fekete olajbogyó
• 2-3 nagy szemű kapribogyó
• 2-3 db vékonyra szeletelt szárított paradicsom
• 1 nagyobb gerezd fokhagyma
• 1 teáskanál mustár
• 1 fél citrom leve
• 1,5 dl extra szűz olívaolaj
• Só, bors

A hozzávalókat egy mozsár kezdjük el pépesíteni, több részletben adjuk hozzá az olívaolajat. Nem baj, ha maradnak benne nagyobb darabok, rusztikusabb a hatása így. Ha valaki aprítógéppel dolgozik, akkor a mixelés időtartamával tudja finomra hangolni a krém darabosságát.
Tipp: pirítsunk meg száraz serpenyőben 5 dkg mandulaforgácsot és azt is turmixoljuk bele a krémünkbe. Vagy 4-5 darab aszalt fügét hámozzunk meg, kevés vízben forraljunk fel, hagyjuk állni 5 percig, majd tegyük az aprítógépbe!

Tálalás

Érdemes 1 napot állni hagyni, hogy az ízek összeérjenek. A tapenade-ot kenyérre kenve fogyasztjuk, előételnek, vendégvárónak kiváló. Jól illik paradicsomsalátba vagy joghurtos uborkasalátához, friss sajtokhoz is. Utána jól esik egy forró leveles, például ez a francia zöldségleves.

Összegzés

Ezzel a tapenade recepttel hétköznapi hozzávalókból készíthetünk különlegességet. Előételnek ideális, kiflikarikákra kenve, krékerekkel, zöldséghaasábokkal mártogatva, de lehet akár tésztaszósz, vagy pizzafeltét is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük