Tian recept

Hogy mi is a tian? A tian francia, pontosabban provence-i kifejezés.
Régen egy fényes bevonatos, lapos sütőedényt értettek alatta. Mára inkább az ebben készült ételeket hívják így.



A tian receptek azért különlegesek, mert a benne készült zöldségekhez szinte egyáltalán nem adunk folyadékot. A saját nedvességtartalmukra van bízva a főzés. Többféle zöldséget is használhatunk bele. A kíméletes, alacsony hőfokon történő sütésben pedig a zamatok nem illannak el. Ugyanakkor nem is égnek meg a zöldségeink.

Eredetileg szigorúan nem kerülhetett bele sem tejszín, sem zöldségalaplé. Ma már nem ennyire kötött a kezünk, ha tiant akarunk készíteni. Ha alkalmunk adódik rá, azért ne hagyjunk ki egy autentikus tian kóstolót!

A tian recept elkészítése

A tian egy egyszerű, de minőségi alapanyagokból álló fogás. A fűszerezésnél vegyük figyelembe a származási helyét.
A kevés hozzávaló ellenére is egyszerre ízekben gazdag, állagában is izgalmas: kívül ropogós, belül puha, mégsem széteső fogás.

A tian recept hozzávalói

25 dkg friss cukkini (sárga és zöld vegyesen)
3 db paradicsom (szárított is lehet!)
1 egészen kis fej hagyma
1 evőkanál paradicsompüré
3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál zsemlemorzsa
2-3 ág friss rozmaring levelei finomra aprítva
½ dl száraz fehérbor
½ dl víz
só, őrölt bors

Összeállítás

1 evőkanál olívaolajon a zsemlemorzsát világosra pirítjuk.
A paradicsomot, cukkinit vékonyra karikázzuk.
A hagymát vékony félkörökre szeleteljük.
A serpenyőbe 1 evőkanál olívaolajat öntünk, hozzáadjuk a hagymát, a paradicsompürét, kevés sóval, borssal fűszerezzük, és pirítani kezdjük. Ha a hagyma már üveges, hozzáöntjük előbb a bort, majd ha a nagy része elpárolgott, a vizet is, és addig hagyjuk a tűzhelyen, míg a hagyma és a paradicsompüré krémes nem lesz. Ekkor megszórjuk a finomra vágott rozmaringgal.
A sütőformát olajjal megkenjük, a paradicsomos mártást elterítjük rajta.
Erre rétegezzük a leheletvékony cukkini- és paradicsomkarikákat.
Meghintjük a pirított zsemlemorzsával
Előmelegített sütőben sütjük 40 percig.
Ennyi idő kell, hogy a rétegek tökéletesre süljenek, de ne essenek szét a cukkini karikák, a teteje pedig szépen ropogósra piruljon.

Tálalás


Azonnal, melegen tálaljuk. A morzsaréteg remek ropogós, zamatos, a cukkini rétegek hihetetlenül aromásak lesznek. Akár előételként is tökéletes, de friss salátafélékkel könnyű nyári ebéd vagy vacsora.

Tipp: hintsd meg reszelt parmezánnal, vendégeid szeretni fogják!

Összegzés


A tian receptet nehéz elrontani, arra mindenképp ügyelni kell, hogy lassan süssük! Ha komplett vacsorát kínálnál, főzz hozzá még egy francia zöldséglevest is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük