A franciás hangzású cassrole (ejtsd: kaszrol) elnevezéssel egész biztosan találkoztunk már. Szinte nincs olyan nemzet, amely nem készítene ételt vaslábosban. A casserole ugyanis eredetileg vasból készült edényt jelent. Nálunk gyakran a „csőben sült” kifejezést használják. Nem is tévednek nagyot: akár a klasszikus rakott krumplit is hívhatjuk cassrole-nak.

A cassrole recept lényege
A hűtőben talált maradékok is remekül felhasználhatók egy spontán megalkotott casserole-hoz. A tág műfaji keretek azt is lehetővé teszik, hogy otthon akár öt-tíz perc alatt össze tudjuk dobni. Bátran improvizáljunk!
Ennek a cassrole receptnek a fő jellemzője, hogy lakto-vegetáriánus, nem tartalmaz se húst, se tojást. Ha valami különlegessel szeretnénk meglepni vendégeinket, készítsük el neki ezt a casserole receptet! Komplett étkezéshez készítsünk francia zöldséglevest is!
A casserole recept hozzávalói
A hozzávalókat minden nagyobb szupermarketben be tudjuk szerezni.
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 csésze apróra vágott hagyma
- 1 közepes zöld paprika, kockára vágva
- 1 marék apróra vágott koktélparadicsom
- 1 – 2 apró chilipaprika
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 konzerv fekete bab, lecsöpögtetve és átöblítve
- 1 közepes cukkini, hosszában vékonyan szeletelve
- 12 kukorica tortilla darabokra vágva
- 30 dk cheddar sajt
A casserole recept összeállítása
- Az olívaolajon átlátszóra pirítjuk a hagymát.
- Mehet hozzá egy időben a felkockázott zöldpaprika is.
- Ha megpirultak, hozzáöntjük az aprított paradicsomokat, a fűszereket, a babot és a cukkinit is.
- Kiolajozunk egy hőálló tálat és belesorakoztatjuk a rétegeket: tortilla lapok (összetörhetjük, hogy mindenhova jusson), egy réteg ragu egy réteg reszelt sajt.
- Addig folytassuk, míg el nem fogynak a hozzávalók. Legfelülre sajt kerüljön.
- Előmelegített sütőben süssük 15-20 percig, amíg a sajt megpirul a tetején.
Tálalás
Tálalás előtt hagyjuk negyed órát pihenni. Ezután vágjuk kockákra. Natúr joghurttal és apróra vágott korianderrel tálaljuk.
Tipp: Ha ínyencek vagyunk, locsoljuk meg egy lime levével is!
Összegzés
Legyen szó bármilyen casserole receptről, az alapanyagok terén egyáltalán nincs kötve a kezünk. Annyi a teendőnk tehát, hogy a nyers vagy előfőzött hozzávalókat hőálló tálban összekeverve összesütjük nem túl magas hőfokon.
Összefoglalva egyszerű elkészíteni, szeretteid imádni fogják! Érdemes nekiállni. Jó étvágyat hozzá!
Tipp: a recept alatti kommentben írd meg, hogy sikerült és mit szóltak hozzá a többiek!