Francia citromos pite

A francia citromos pite recept vegán és gluténmentesen is elkészíthető. A citromos krémmel töltött pite nagyon finom, tésztája omlós puha, a beletöltött citromkrém édes is, savanykás is, puha és krémes is. Frissítő, nyáridéző, roppanós tészta, benne a krém csupa selymesség. Sokkal könnyebb elkészíteni, mint elsőre gondolnánk!

A francia citromos pite elkészítése

Citrommal és lime-mal is készíthető, minden más hozzávaló nagy eséllyel megtalálható a hűtőben vagy a kamrapolcon.

Hozzávalók

A pite tésztához

  • 10 dkg zabpehelyliszt
  • 10 dkg búzaliszt
  • 1 kisebb citrom reszelt héja
  • 2 lentojás (2 kanál lenmag őrölve + 6 evőkanál víz)
  • 1 nagy kanál lágy, nem olvasztott kókuszzsír
  • 3 evőkanál barna cukor
  • 1/2 citrom leve
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál vanília kivonat
  • kevés növényi tej
  • 1 csipet só

A citromkrémhez

  • 0.5 liter növényi tej
  • 2 púpozott evőkanál keményítő
  • 1 citrom leve
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 evőkanál barna cukor
  • 1 mokkáskanál vanília
  • 2 kávéskanál agar agar
  • 1 csipet só
  • 2 deciliter növényi tejszín

Elkészítés

A pitetészta elkészítése:

  • A liszteket keverjük össze és morzsoljuk el benne alaposan a kókuszzsírt.
  • A hozzávalókból keverjünk jól formálható, de lágy pitetésztát. Ha túl száraz, pici növényi tejjel hígítsuk.
  • Az elkészült tésztát nyomkodjuk egy piteformába. Tegyük a fagyasztóba, amíg kissé megkeményedik.
  • Süssük 180 fokos sütőben 12-15 percig, majd hűtsük ki.

A citromkrém elkészítése

  • A növényi tejszínen kívül mindent keverjünk alaposan össze.
  • Tegyük fel a tűzhelyre és besűrűsödésig, állandó keverés mellett főzzük.
  • Vegyük le a tűzhelyről és hűtsük langyosra.
  • A növényi tejszínt verjük fel és a kemény habot keverjük bele a langyosra hűlt krémbe.
  • A pitetésztát töltsük meg a citromos krémmel és tálalásig tegyük hűtőbe.

A francia citromos süti tálalása

Ünnepi alkalmakkor tálalhatjuk pár szem friss savanykás gyümölccsel, például málnával, áfonyával, vagy akár egy gombóc fagyival, de önmagában is tökéletes napsárga, nyáridéző desszert. Körbe rakhatjuk vékony karikákra szelt citrommal is.

Összegzés

A francia citromos süti minden alkalomra tökéletes. A savanykás és az édes ízek kedvelőinek is kedveskedhetünk vele. Jól szeletelhető, egyszerű desszert. Készítsünk hozzá francia hagymalevest, így könnyű vacsorával dobhatjuk fel a nap végét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük