Francia sós lepény bögrés recept

Ami az olaszoknak a pizza, az a franciáknak a quiche. A népszerű sós pitére halmozhatunk minél több idényzöldséget. Gyors, de elegáns ebédnek, vacsorának számít. Mutatjuk a legegyszerűbb francia sós lepény bögrés receptjét.

Francia sós lepény elkészítése

A franciák rajonganak érte, nagyon gyakran kerül náluk az asztalra. Sőt, boltokban és pékségekben árulják. 

Fontos, hogy tésztát minél gyorsabban állítsd össze. Ha van vasserpenyőd, abban készítsd el. De egy porcelán vagy fém piteforma is megfelelő eszköz hozzá.

Francia sós pite hozzávalók

Az év bármelyik időszakában elkészíthető, a szezonnak megfelelő zöldségekkel, de teljesen szabadon variálható feltétekkel. A fűszerezés is rád van bízva. Ha bizonytalan vagy benne, olvasgass a francia fűszerekről bővebben.

A francia sós pite mércéje egy 2,5 dl-es bögre.

A tészta hozzávalói

  • másfél bögre (kb. 15 dkg) szoba hőmérsékletű, puha vaj
  • 2 bögre fehér finomliszt (kb. 25 dkg)
  • 1 csapott teáskanál só
  • kevés hideg víz, amennyit a tészta felvesz

A francia sós lepény töltelékének hozzávalói

  • 1 evőkanál olaj
  • háromnegyed bögre 35%-os habtejszín
  • 15 dkg reszelt sajt (ízlés szerinti fajta)
  • 1 nagyobb póréhagyma vagy egy fej vöröshagyma
  • két- háromféle apróra kockázott zöldség, jelen esetben kápia paprika, brokkoli és spárga
  • 1 csapott teáskanál só
  • negyed mokkáskanál őrölt fekete bors

Francia sós lepény összeállítása

  • Szitáld egy tálba a lisztet, rakd hozzá a sót, a felkockázott vajat és a hideg vizet. Az egészet jól gyúrd össze. Villámgyorsan összeáll a tészta. Takard le, és tedd egy órára a hűtőbe. 
  • Pihentetést követően a tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki körülbelül fél centi vastagra. Simítsd egy vajjal kikent, liszttel megszórt piteformába, és 190 fokon süsd elő 15 perc alatt.
  • A töltelékhez a felszeletelt póréhagymát vagy apróra vágott vöröshagymát pirítsd meg. Dobd rá a felkockázott zöldségeket és pirítsd össze őket. A tejszínhez hozzákeverjük a reszelt sajt felét, majd sózzuk, borsozzuk.
  • A ragut simítsd el a tésztakosarunkban, öntsd fel a tejszínes sajttal, majd a sajt másik felét szórd a tetejére.
  • Ezután 200 fokon, alul-felül sütés programon, nagyjából húsz perc alatt aranybarnára sütjük.

Tálalás

Tálalhatod még forrón, de akár hidegen másnap tízóraira is kiváló fogás. Készíts hozzá francia hagymalevest, komplett vacsorát tehetsz így az asztalra kevesebb, mint egy óra alatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük