Provence-i gombás pite

A provence-i gombás pite kedvenc vacsoraételeink egyike. Gyors és finom. A hozzávalók általában minden háztartásban megtalálhatóak. A provence-i fűszerkeverék hagyományosan a következő fűszereket tartalmazza: kakukkfű, majoránna, turbolya, oregano, rozmaring, bazsalikom, tárkony, lestyán, zsálya, babérlevél, kapor. Keverjünk ki nagyobb adagot a száraz fűszerekből, így jut máskorra is belőle. A francia fűszerkről ITT olvashatsz bővebben.

Pite vagy lepény?

A lepényhez képest a legfontosabb különbség, hogy a pitében kevesebb liszt és a jóval több vaj. A tészta vékonyabb, rugalmas, a sok vajnak köszönhetően könnyebben nyújtható, formálható.
A pitetészták roppant sokfélék lehetnek, és mindenki egy kicsit máshogy készíti. Ez egy vízzel készült tészta, az állaga finom és ropogós. Az elkészítése nagyon könnyű és gyors, érdemi munka igen kevés van vele.

Édes változatban is készíthetsz pitét, desszertnek kiváló a provance-i gombás pite után is. Válaszd a citromos pite verziót.

Provence-i gombás pite hozzávalók

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 csapott kávéskanál só
  • 2-3 teáskanál tejföl
  • 1-2 ek. hideg víz

A töltelékhez:

  • 40 dkg tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál provence-i fűszerkeverék
  • 2 kávéskanál só
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 15 dkg sajt
  • 25 dkg gomba
  • 1 db kisebb vöröshagyma
  • egy csokor újhagyma zöldje

Provence-i gombás pite elkészítése

  • A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és hűtőben lefedve pihentetjük.
  • A feltéthez valókat előkészítjük: a hagymát megpucoljuk, felkockázzuk.
  • A gombát is megmossuk és feldaraboljuk.
  • A hagymát olajon aranysárgára dinszteljük.
  • Rátesszük a vékony szeletekre vágott gombát, sózzuk, borsozzuk és zsírjára sütjük.
  • Hozzáadjuk a paprikát és elpároljuk az összes levet alóla.
  • A tejfölt, a tejet, a sót és a fűszereket kikeverjük.
  • A sajtot apróra vágom, a gombás paprikát is hozzáadjuk.
  • A tejfölös keverékkel összevegyítjük.
  • A tésztát kinyújtjuk, tepsibe tesszük és elegyengetjük rajta a masszát.
  • Megszórjuk az újhagyma apróra vágott zöldjével.
  • 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.

Tálalás

A piték variációinak, kombinációinak sora szinte végeláthatatlan és megunhatatlan: lehet főétel vagy desszert, melegen, langyosan egyaránt kitűnő, hidegen pedig jól jön piknikre éppúgy, mint uzsonnára. Egy francia zöldséglevessel pedig igazán ínycsiklandozó komplett vacsora tálalhatunk fel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük