Kávéházak története

Ha meghalljuk a kávéház szót, valami nosztalgikus hangulat kerít hatalmába. Akaratlanul is élővé válik bennünk a kávéházak története. Bár funkciójában a kávézó ugyanaz, mégis jelentésbeli különbség van a kettő között. A kávé fenséges illata lengi be mindkettőt, meg különleges ételek aromája. Receptek cserélnek itt gazdát, vagy éppen hétpecsétes titokként rejtve maradnak. Igaz, az itt elhangzó receptek sok esetben nem élelmiszerre inkább az életvitelre vagy egy helyzet megoldására vonatkoznak – hiszen a kávéház erre is kitűnő környezetet biztosít. Sokszor pótolta és pótolja ma is pszichológus díványát.

A világi kávéházak története

A kávéházak története a 16. századig nyúlik vissza. Miután a 16. század közepén Isztambulban megnyíltak az első kávéházak, rendkívül népszerűek lettek a férfiak körében, akik óraszám beszélgettek ott egymással. Természetesen jó hírű nő nem léphetett be oda. Száz évvel később már Európába is megérkezett a kávézás szokása. Majd 1714-ben, Cavesieder Blasius (Kávéfőző Balázs) jóvoltából hamarosan Pesten is megjelent a kávé kimérés. A kávéház népszerűségének gyors terjedésére jellemző, hogy a 20. század elején már csaknem 500 kávéház működött a fővárosban.

Kávéházak története

Magyarországon a történelmi kávéházaknak nagy múltjuk van. A magyar kávéházak története egybemodósik a magyar irodalom történetével. Neves művészek, írók és költők kedvenc törzshelyévé vált, munkahellyé és egyfajta otthonná. Egy-egy nagy hírű kávéház éppen az ott megfordult tehetségek által vált híressé. „Kávéház nélkül nincs irodalom” – mondta annak idején Márai Sándor is. De nemcsak irodalmi kiválóságok, körülrajongott vagy éppen szerepre váró színészek is látogatták az ilyen szellemi központokat. A két leghíresebb: a gyönyörű New York Kávéház és a Pilvax, az első kulturális központtá vált, 2011-ben pedig elnyerte a Világ Legszebb Kávéháza címet, a Pilvax pedig a magyar nép egyik jelentős pillanatának színhelyeként szerepel a történelemkönyvekben is.

Kávéházi tradíciók, kávéházak története

A Pallas nagy lexikona már 1377 kávéházat és kávémérést említ, s érdekességként azt is olvashatjuk, hogy a tulajdonosok majdnem fele nő. A kávéházi életnek varázsa és hagyományai voltak. Nemcsak egyedülállók sokszor egész napos otthona vagy párocskák találkahelye volt. Szellemi eszmecserék fórumaiként is működtek, sőt szerkesztőségi megbeszéléseket is tartottak kávéházi asztalok mellett. Nem ritkán üzleteket kötöttek itt, munkahelyeket ajánlottak.

Kávéházak története

Nagy magyar világutazónk, Vámbéry Ármin ifjúkorában, amikor házitanítóskodásból élt meg, megbízásait általában közvetítőn keresztül szerezte. Ez a bizonyos Mayer úr pedig ideje nagy részét a „tanár-börzeként” is működő Orczy kávéházban töltötte.
Az igazi pincér pókerarccal meghallgatta a vendéget, akinek minden rendelési szokását ismerte, hiszen éveken keresztül kiszolgálta. Jó pszichológusként kellett ráéreznie a vendég hangulatára, és nemcsak tanácsot, sokszor kölcsönt is adott, vagyis hitelre hozta ki a rendelést. Rendkívül toleránsnak kellett lenniük, számukra az alapelv a következőképpen hangzott: Ha nem tudsz mindenen mosolyogni, jobb, ha vendégnek születsz.

A kávézó

A kávéház múlt századi hangulata ma már egy letűnt világ szinte mesébe illő elemeként hat. A szovjeturalom, s az államosítás a régi polgári világot igyekezett teljesen megszüntetni, a munkás-paraszt felállás számukra nem volt összeegyeztethető ilyen „úrias” módival. Aztán megint fordult a sors kereke, és azóta is számtalan kávézó nyílt, majd bezárt. Rendszeresen jelennek meg újak, melyek igyekeznek a jó kávék és jó ételek világába vinni a vendéget. Receptek cserélhetnek gazdát.

A kávéházak története itt korántsem ér véget. Ma egy kávézó a minőséggel tudja legfőképpen bevonzani a vendégeit. Természetesen sokat számít a hangulatos belső tér, főleg, ha olyan kis zugok is megtalálhatóak benne, amelyek lehetővé teszik a személyes beszélgetést. De a hatalmas konkurencia a jó kiszolgálást és a finom ételeket helyezi előtérbe. Mindez a modern ember számára még az egészséges táplálék szempontjából is vizsgázhat. Nem véletlen, hogy manapság oly népszerűek a salátabárok is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük