Quesadilla recept vegán módra

A quesadilla egy klassz, villámgyors étel, bármikor előhúzhatjuk, ha kevés az időnk, vagy nincs ötletünk a vacsorához. Érdemes kész tortilla lapokból betárazni, a hűtőkben szinte mindig akad tölteléknek való. Mutatjuk milyen is a quesadilla recept  vegán módra.

A Quesadilla vagy kesadia története

A tortilla az azték civilizáció fontos alapétele volt évezredeken keresztül.  A spanyol gyarmatosítók adták neki a tortilla nevet, amely „tortácskát” jelent. A mexikóiak kedvenc étele, és nálunk is egyre népszerűbb, hiszen negyed óra alatt pazar vacsorát varázsolhatunk belőle. Tulajdonképpen melegszendvics, csak kenyér helyett búza vagy kukorica lapokba töltjük a hozzávalókat. Kapható már sokmagvas, teljes kiőrlésű is lap is.

Uzsonnára, vacsorára is tökéletes, pedig eredetileg előétel. Az eredeti töltelékek a mexikói konyha alapanyagaiból építkeznek, úgy, mint babpüré, paradicsom salsa, sajt, hagyma, koriander és chili társaságában. Az étel lelke a sajt: ettől lesz krémesen lágy a töltelék és nem utolsó sorban ettől ragad össze a két lap. Vegánok használjanak növényi sajtot.

Quesadilla recept hozzávaló

Amire mindenegyik quesadillához szükséged lesz:

  • tortillalap
  • olaj
  • bors

Quesadilla  elkészítése 

Háromszögekre vágva, kétoldalán megsütve, olvasztott sajttal a tetején fogyaszthatjuk főzelékekhez, vagy feltekerhetjük, megtölthetjük félbehajtva, egyszóval a pikk-pakk fogások egyik aduásza.

Babos quesadilla recept variáció

  • 1 darab felszeletelt avokádó
  • 1 lime leve
  • 1 nagyobb darab felkockázott paradicsom
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 2 evőkanál jalapeno paprika-karika
  • 1 bögre reszelt sajt
  • 10 deka főtt kukorica
  • 25 deka főtt vesebab
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 4 darab összevágott fokhagymagerezd
  • ízlés szerint só, bors, őrölt kömény

Dobd a forró zsiradékra a vöröshagymát, majd 5 perc után add hozzá a fokhagymát és a babot is. Melegítsd fel, majd ízesítsd sóval, borssal, paprikával és köménnyel, és add hozzá a paradicsompürét is. Néhány perc után vedd le a tűzről. Ha szeretnéd egyszerűbben eloszlatni a lapokon, pürésítheted is a fűszeres babot.

Szeleteld  fel az avokádót, locsold meg a lime levével, majd sózd és borsozd. Pakolj minden hozzávalóból a tortillalapra, majd helyezz a tetejére egy másikat. Süsd egy kevés olajon, kis lángon a serpenyőben, amíg a sajt elolvad, majd fordíts rajta egyet, és ha a másik oldala is elkészült, cikkekre vágva tálald. 

Spenótos quesadilla variáció 

  • 15 dkg sajt
  • 20 dkg bébispenót
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 ek olaj
  • csilipehely

A sajtot felkockázzuk, a spenótot megtisztítjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát meghámozzuk, előbbit félbevágjuk, vékonyan felszeleteljük, utóbbit átnyomjuk. Az olajat felforrósítjuk, és üvegesre sütjük rajta a kétféle hagymát. Beleforgatjuk a spenótleveleket, és addig pároljuk azokat, amíg kissé össze nem esnek. Azután lehúzzuk a tűzről, és meghintjük egy kevés sóval, továbbá csilipehellyel. Száraz serpenyőben megpirítunk egy tortillalapot 1-2 perc alatt. Elosztjuk rajta a sajtkockák és a spenótos keverék felét, majd befedjük egy másik tésztalappal. Egy tányér segítségével megfordítjuk, és további néhány percig pirítjuk.

Quesadilla tálalása 

Fogyaszthatjuk tányérban szépen tálalva vagy akár becsomagolva bárhova magunkkal vihetjük a kis szeleteket. Tejföllel is megkenhetjük a szeletek tetejét. Adjunk hozzá paradicsomsalátát, de néhány csík jégsaláta is tökéletes mellé. Együnk előtte francia hagymalevest a fúziós konyha jegyében!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük