Tapenade recept

Számos konyhakultúrában létezik az az eljárás, hogy valami helyi alapanyagot pürésítenek, leginkább mozsárban. Ahogy az olaszoknál a pesztó, a franciáknál ilyen a tapenade. A tapenade recept egy intenzív ízvilágú olívabogyó pástétom. Sokan marseille-i kaviárként emlegetik.

Az olívabogyó pástétom, azaz tapenade receptje meglepően egyszerű, íze pedig intenzív.

A tapenade recept elkészítése

Az alaprecept csak a két bogyót használja, olívaolajjal, de rengeteg további összetevővel – például fokhagymával, citrommal vagy épp fügével –tovább bolondítható a krém.

A tapenade recept hozzávalói

• Egy maréknyi magozott, durvára vágott fekete olajbogyó
• 2-3 nagy szemű kapribogyó
• 2-3 db vékonyra szeletelt szárított paradicsom
• 1 nagyobb gerezd fokhagyma
• 1 teáskanál mustár
• 1 fél citrom leve
• 1,5 dl extra szűz olívaolaj
• Só, bors

A hozzávalókat egy mozsár kezdjük el pépesíteni, több részletben adjuk hozzá az olívaolajat. Nem baj, ha maradnak benne nagyobb darabok, rusztikusabb a hatása így. Ha valaki aprítógéppel dolgozik, akkor a mixelés időtartamával tudja finomra hangolni a krém darabosságát.
Tipp: pirítsunk meg száraz serpenyőben 5 dkg mandulaforgácsot és azt is turmixoljuk bele a krémünkbe. Vagy 4-5 darab aszalt fügét hámozzunk meg, kevés vízben forraljunk fel, hagyjuk állni 5 percig, majd tegyük az aprítógépbe!

Tálalás

Érdemes 1 napot állni hagyni, hogy az ízek összeérjenek. A tapenade-ot kenyérre kenve fogyasztjuk, előételnek, vendégvárónak kiváló. Jól illik paradicsomsalátba vagy joghurtos uborkasalátához, friss sajtokhoz is. Utána jól esik egy forró leveles, például ez a francia zöldségleves.

Összegzés

Ezzel a tapenade recepttel hétköznapi hozzávalókból készíthetünk különlegességet. Előételnek ideális, kiflikarikákra kenve, krékerekkel, zöldséghaasábokkal mártogatva, de lehet akár tésztaszósz, vagy pizzafeltét is.

One thought on “Tapenade recept

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük